Home

Previous
Next

Professional Preparation Conference (PPC) 2020

The PPC is an annual two-day conference that takes place at OISE (this year digitally). The conference is directed for final year teacher education students to help prepare them for their career after graduation. This year the conference will be held on Monday December 7th and Tuesday December 8th. The PPC Conference is open to all OISE students and recent graduates. All sessions will run over zoom. A registration system will soon be shared. This webpage will continue to be updated as we approach the PPC event dates.

PPC DAY 1: December 7th is all about professional development

This day will provide information to learn, grow and put your best self forward in the classroom. Each session has been designed by industry professionals and offers a different area of support as you begin your career. See below for more information.

TIME (EST)

ACTIVITY

LENGTH

NOTES

9:00 am –  10:00 am

New Teacher Talk

1 hour

3 Presentations (pick 1, each affiliate presents a new teacher to share their journey of finding employment.

10:00 am – 10:15 am

BREAK

15 mins

 

10:15 am – 11:45 am

Topical Presentations

1.5 hour

3 Presentations (pick 1)

11:45 am – 12:30 pm

BREAK

45 mins

 

12:30 pm – 1:30 pm

Affiliates Presentation

1 hour

3 Presentations (pick 1)

1:30 pm –    1:45 pm

BREAK

15 mins

 

New Teacher Talk: 9:00 – 10:00 am

Elementary Teachers’ Federation of Ontario (ETFO) – Speaker: TBD

Ontario English Catholic Teachers’ Association (OECTA) – Speaker: Josephine Tichy

Ontario Secondary School Teachers’ Federation (OSSTF) – Speaker: Katelyn Schaeffer

Topical Presentations: 10:15 – 11:45 am

Technology in the Modern Classroom –  Speaker: Anthony Carabache

Advocacy to Activism: A Blueprint to Equity – Speaker: Jared Hunt and Derek Chica

Culturally Relevant and Responsible Teaching – Speaker: Matthew Sinclair

Affiliates Presentation: 12:30 – 1:30 pm

Elementary Teachers’ Federation of Ontario (ETFO) – Speaker: Karen Campbell

Ontario English Catholic Teachers’ Association (OECTA) – Speaker: Anthony Carabache

Ontario Secondary School Teachers’ Federation (OSSTF) – Speaker: Danica Izzard

Topic

Description

Presenter(s)

Working towards LGBTQI2S Safer and Inclusive Schools

Ontario schools are meant to be safe spaces for all, but especially for those most marginalized. Legislation and the Human Rights Code protects orientation, gender identity and expression. Teacher allies can best support LGBTQI2S+ students with knowledge, strategies, and the confidence to create safer spaces in schools. Learn how you as a new teacher share in this responsibility.

Kevin Welbes Godin

Appropriation and Demystifying Stereotypes (First Nations)

This session will focus on topics of representation, appropriation and stereotypes. We will explore and engage on how to facilitate Indigenous Knowledge, content and perspectives through Indigenous-authored resources and first-voice.

Ryan Neepin

Your Collective Agreement- A Good Read From Beginning to End

Upon hiring, you will receive a copy of your Collective Agreement. The workshop will look at the components of a collective agreement, teachers working conditions and benefits, and the benefits of belonging to a union.

Julie Altomare-Di Nunzio

The Role of the Occasional Teacher (Secondary)

Occasional teaching in secondary is different from contract teaching in a number of respects. Learn about these differences in job description, pay, benefits, etc. You will find out about some of the advantages of doing Occasional Teaching work and how Long Term Occasional Teaching fits in.

Paul Bocking

The Role of the Occasional Teacher (Elementary)

Occasional teaching in elementary is different from contract teaching in a number of respects. Learn about these differences in job description, pay, benefits, etc. You will find out about some of the advantages of doing Occasional Teaching work and how Long Term Occasional Teaching fits in.

Sophie Kroesen & Marisa Gallippi

WWYD? From Violence to Toxins at Your School

This workshop will explore the issue of safety in schools, and how you as a teacher will have to deal with this challenge. This interactive workshop will include surprising scenarios, and introduce candidates to some legal issues specific to school safety.

Chris Chandler

Professional Conduct in the Age of Social Media

This workshop will explore the relationship between teachers and social media – both as part of their teaching practice and in their personal lives.

Danica Izzard

PPC DAY 2:  Tuesday December 8th is all about careers

The day begins with understanding next steps in your career, how to further your experience and how to apply to school boards. You then attend a virtual career fair – with lots of school boards and international recruiters from Ontario, Canada, and all over the world. A list of attending organizations will be shared soon. See below for more information.

TIME (EST)

ACTIVITY

LENGTH

9:00 am – 9:30 am

OCT Welcome

30 mins

9:30 am – 10 am

AQ/CPL Presentation

30 mins

10 am – 10:15 am

Break

15 mins

10:15 am – 10:45 am

Apply to Education Presentation

30 mins

10:45 am – 11 am

Break

15 mins

11 am – 4 pm

Virtual Career Fair

5 hours (drop in)

Teacher Employment Handbook (PPC 2020-2021 Edition) is now available!